Dig og mig ved daggry

Dig og mig ved daggry er en prisbelønnet ungdomsroman om Louise og Liam, der går i døden sammen. Bogen er skrevet af de veletablerede forfattere Glenn Ringtved og Sanne Munk Jensen, som begge to er kendt for hver deres anmelderroste forfatterskab.

Det er første gang, at de har skrevet en bog sammen, og det er der kommet en meget vellykket ungdomsroman ud af. Dig og mig ved daggry vandt velfortjent Kulturministeriets Børnebogspris i 2014. Bogen er indlæst som lydbog af Martin Greis.

Ungt kærestepar springer i døden sammen

Romanen er en barsk skildring om to unge, Louise og Liam, der elsker hinanden så højt, at de går i døden sammen. De lænker sig sammen med håndjern og hopper i Limfjorden. Historien begynder med, at ligene af de to døde teenagere hives op ad Limfjorden.

Historien fortælles restrospektivt af 17-årige Louise, som er den alvidende fortæller. Som læser bliver man grebet af kærlighedshistorien om, hvordan Louise og Liam møder hinanden i nattelivet i Aalborg, forelsker sig og flytter sammen.

Louise er den pæne pige, som er opvokset i Hasseris, og Liam er lidt af en rod.

Sælger narko og havner i gældsproblemer

Men Liam og hans ven Jeppe sælger stoffer for at tjene hurtige penge, og snart havner de i problemer. Jeppe presses til at begå selvmord, og Liam havner i gældsproblemer, som han ikke kan komme ud af.

Det udvikler sig til en meget barsk, men også realistisk historie om, hvor svært det kan være at komme ud af et narkomiljø, og fordi Liam skylder penge, må han og Louise flygte fra narkobagmændene.

Efterladte har svært ved at leve med tabet

Louises forældre har rigtig svært ved at forstå, hvorfor Louise overhovedet har forelsket sig i Liam. Louises selvmord virker selvfølgelig sønderknusende på forældrene, som forsøger at bearbejde sorgen, men har svært ved at acceptere og forstå tabet.

Deres ægteskab hænger i en tynd tråd efter Louises død, og de kan ikke finde ud af at tale sammen.

Tragisk historie er utrolig gribende

Selvom historien er tragisk, er den også utrolig gribende. Romanen krydsklipper mellem Louise og Liams historie og den nutidige historie om de efterladte.

Bogen er meget velskrevet, for hvis der er noget, som kendetegner de to forfattere Glenn Ringtved og Sanne Munk Jensen, så er det deres evne til at skrive autentisk og troværdigt om ungdomslivet.

Scenerne er præcise og nærmest filmiske, og replikkerne er mundrette. Når man læser bogen kommer man til at tænke på Jakob Ejersbos voksenroman Nordkraft, der også foregår i narkomiljøet i Aalborg.

I 1970‘erne var det populært at udgive romaner, som skildrede de unges problemer. Dig og mig ved daggry falder genremæssigt ind under kategorien „problembøger“ for unge.

Tematisk kredser bogen omkring selvmordet, som både har en fascinationskraft, og samtidig er det frygteligt, at de unge ser selvmordet som eneste udvej. Selvmord er ofte tabubelagt, men de to forfattere får virkelig skildret det på en indsigtsfuld måde.

Lyt til lydbogen gratis

Streamingtjenesterne Storytel og Mofibo giver dig mulighed for at lytte gratis til lydbogen Dig og mig ved daggry. Prøv at lytte gratis!

Dig og mig ved daggry
Prøv at lytte gratis:
Mofibo
Storytel